A SZAKDOLGOZÓI HIÁNYNAK AZ EGÉSZSÉGÜNK LÁTJA KÁRÁT

 2019.08.20 15:19

szakdolgozok.jpg Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikus módon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni.

A felmérések szerint a szakdolgozók több mint 80 százaléka krónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is. Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi, a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikus módon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké - írta az elitmed.hu.

Az ápolók egészségi állapota, egészségmagatartása több vizsgálat szerint is aggasztó, amelyhez még súlyosbít a rendszertelen munkabeosztás, a többműszakos munkarend. A helyzet ráadásul azért is drámai, mert az ellátórendszert már így is az ő létszámhiányuk hozza sokszor kritikus helyzetbe. Még úgyis, hogy többségük betegen, maximálisan leterhelten dolgozik. Dr. Irinyi Tamás a MESZK Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke kollégáival folyamatosan vizsgálja a dolgozók lelki és fizikai állapotát, ami tapasztalataik szerint egyre lesújtóbb képet mutat. Részletek erről a teljes cikkben

FORRÁS: MOK  Elitmed.hu

2019-08-13