MEGHONOSÍTOTTA A TÜDŐTRANSZPLANTÁCIÓT MAJD VISSZAMENT AUSZTRIÁBA.

 2019.05.28 10:19

dr_lang.jpg Nem jószántamból álltam fel, hanem azért, mert kényszerítettek rá – írta elköszönő soraiban a Semmelweis Egyetem kari tanácsának Lang György.


A HVG-hez került levélmásolatból az derült ki, hogy az Országos Onkológiai Intézetbe telepített orvosegyetemi Mellkassebészeti Klinika tevékenységét a kezdetektől, vagyis 2015-től igyekezett ellehetetleníteni az intézmény akkori vezetője. Úgy látszik, nem változtatott a felpanaszolt összeütközéseken, hogy az OOI korábbi főigazgatója, Kásler Miklós tavaly az egészségügyért is felelős miniszter lett. Sőt eszkalálódhatott a válság, az intézményi pletykák legalábbis már tavaly év végén arról szóltak, hogy Lang György nem operál itthon. A Semmelweis Egyetem vezetőinek címzett levél pedig arról tanúskodik, hogy a klinika vezetésére szóló megbízatását március végén „politikai indokokra hivatkozva” vonta vissza Merkely Béla, az egyetem rektora.

Az első magyar beteg 1996-ban kapott új tüdőt Bécsben. Lang György 1999 óta az osztrák fővárosban tanulta, majd gyakorolta a tüdőátültetést. A magyar betegeket hosszú távú megállapodás alapján vitték műtétre a Lajtán túlra. A rehabilitációjuk már itthon folytatódott, szintén Bécsben kiképzett szakemberekkel, eleinte az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben. A tevékenység 2008-ban átkerült a Semmelweis Egyetemre, ami már akkor bel- és külföldi hatásköri vitákat váltott ki. Többször is felmerült, hogy Magyarországra kellene hozni az átültetést, ám több dolog is ellene szólt. A bécsi klinika nemzetközi hírű, jól szervezett és vezetett, a komplikált eseteket is elvállaló intézmény volt, ahol átlagosan évi száz transzplantációt végeztek. Igény szerint fogadták a magyar pácienseket: 2013-ban például 11-et, 2015-ben 22-t. Egy műtét ára 20 millió forintnak megfelelő deviza volt, amihez még további 5-6 millió forintos regisztrációs tétel társult.

„Most hiányoznak a műtét személyi feltételei” – összegzett levelében Lang. De az egészségbiztosítónál nem tudnak arról, hogy ismét Bécsbe kellene küldeni az átlagosnál problémásabb eseteket, Lang távozásával a műtéti team nem oszlott fel.

 

Forrás: Internet HVG