NEM KELL ENNYI KÓRHÁZBAN AKTÍV ELLÁTÁST NYÚJTANI

 2019.04.30 05:56

KH_szov.pngA Kórházszövetség új elnöke szerint nem kell ennyi kórházban aktív ellátást nyújtani, írja a Figyelő interjúja alapján a hvg.hu.

A Magyar Kórházszövetség új elnöke a következő évek legégetőbb problémájának az egészségügyben a szakemberhiányt látja. Ficzere Andrea a Figyelőnek adott interjújában azt mondta, hogy az ápolók, a műtősök, az asszisztensek és az egyéb szakdolgozók hiánya sok helyen kritikus, ami világjelenség, egyre kevesebben akarnak az egészségügyben dolgozni. Szerinte a fizetések javításával nem lehet megoldani a szakdolgozói hiányt, megoldást jelenthet az orvosi műszerek korszerűsítése, újak beszerzése, illetve önkéntesek bevonása.

A Kórházszövetség elnökeként feladatának tekinti, hogy csitítsa, békítse azt a helyenként hisztérikus hangulatot, amely manapság szerinte körülveszi az egészségügyet.

Ficzere beszélt arról, hogy a műszer- és szakemberigényes ellátást centrumokba kell szervezni, ez azt jelenti, hogy a beteget nem a lakhelyéhez legközelebbi helyen, hanem ott kell gyógyítani, ahol a legjobb ellátást tudják biztosítani a számára. Hangsúlyozta: „azzal a gondolattal is meg kell barátkozni, hogy nem kell ennyi kórházban aktív ellátást nyújtani”. Nem arról van szó, hogy be kell zárni osztályokat, intézményeket, a rehabilitációs és krónikusellátást, valamint az ápolási tevékenységet kell fejleszteni bennük – írja a lap.

 

Forrás : medicalonline.hu

2019. április 25.