ELTÜNNEK AZ ORSZÁGBÓL A HÁZIORVOSOK

 2018.10.16 15:39

Haziorvosok.jpg A háziorvosi körzetek nagyjából 5 százalékából, vagyis minden huszadik körzetből hiányzik az orvos.

Az ország több mint háromszáz településén összesen 332 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van a legfrissebb, október elseji adatok szerint. Budapesten már 19 háziorvosi praxisnak nincs gazdája. Tizennyolc olyan település van, ahol 2004 óta nem sikerül minden körzetbe háziorvost találni. Nem csak apró községben gond az orvoshiány, Mohácson 12 éve betöltetlen egy praxis, Ózdon négy körzetre se tudnak orvost találni. Csaknem kétszázötven fogorvos is hiányzik az alapellátásból - írta az index.hu.

A legtöbb háziorvos Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hiányzik, ahol 34, ebből csak Ózdon 4 praxis betöltetlen. A népességszámot és a megye nagyságát is figyelembe véve viszont valószínűleg Békésben a legrosszabb a helyzet, ahol 29 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van (igaz, az ország legkisebb megyéjében, Tolnában is 18 háziorvos hiányzik). Húsznál több tartósan betöltetlen praxis van Jász-Nagykun-Szolnok megyében (28), Bács-Kiskunban (23) és Hevesben (22).

Budapesten nagyot romlott a helyzet az elmúlt bő két évben. A Vs.hu egy 2016. márciusi cikkében még arról írt, hogy „nyár óta betöltetlen egy XIII. kerületi és két VIII. kerületi praxis is”. Ehhez képest ma már 19 tartósan betöltetlen praxis van a fővárosban, a legnagyobb a baj a XVIII. és a XX. kerületben, ahol összesen 7 háziorvosi körzetre nincs ember.

Pest megyében a fővárosinál kevesebb, 15 tartósan betöltetlen körzet van, a számuk viszont idén ugrott meg: január 1-je és április 1-je között 5 háziorvosi körzet maradt orvos nélkül.

Egyébként idén április elsejéig 37 háziorvosi praxis üresedett meg úgy, hogy azt nem sikerült orvossal feltölteni. Ebből a 37-ből Budapesten 3, Pest megyében 4 körzet van, a legdrámaibb a növekedés Hevesben, ahol 6 praxis marad gazdátlanul. Fogorvosokkal se állunk jobban - megyék, számok a teljes cikkben

 

FORRÁS: index.hu

2018-10-08