HALÁLOZÁS: MAGYARORSZÁG ELKÉPESZTŐEN NYOMORÚSÁGOS HELYZETBEN

 2018.09.17 11:54

halalozas.jpg Az Európában élő emberek legfontosabb életminőségi adataira is látványos térképeket találunk az Eurostat most megjelent Regionális Évkönyv 2018 kiadványában. Elég csak a krónikus betegségekkel és rákos megbetegedésekkel összefüggő halálozási rátákat megnézni. Magyarország mindkét tekintetben szomorú teljesítményt tud felmutatni.


Az EU-s országok népességének egészségügyi állapotáról is jól összehasonlítható képet kapunk a kiadványból. Ebben a vonatkozásban két mutató vizsgálatára van lehetőség: a krónikus betegségek és a rákos megbetegedések okozta standardizált halálozási ráta értékét vethetjük össze NUTS-2 régiós szinten.

 

A krónikus betegségek (rosszindulatú daganat, ischaemiás szívbetegség, keringési betegségek, krónikus alsó légúti betegségek, krónikus májbetegségek, cukorbetegség) okozta halálozási ráta értéke a magyar régiókban kimagasló. Az EU-s átlag egyébként ebben a tekintetben 261,7 haláleset 100 ezer lakosra vetítve, míg a magyar régiókban az érték 337-360 eset között szóródik.

De ha vetünk egy pillantást az európai térképre, akkor egy újfajta vasfüggönyt láthatunk magunk előtt: a kelet-közép-európai térségben riasztóan magasak a halálozási ráták.

 

 

Az Eurostat dokumentuma (42. oldaltól) külön is foglalkozik a magyarországi helyzettel, annyira kirívó. A krónikus betegségekkel összefüggő halálozási ráta az észak-magyarországi régióban a legmagasabb egész Európában, de az 5. helyen végzett Észak-Alföld is.

 

 

Szinte hasonló a régiós kép a rákos halálozások tekintetében is, de talán még koncentráltabban jelentkezik a probléma Kelet-Európában.

 

Magyarország viszont ebben a tekintetben is kedvezőtlen pozícióban van. A hét magyar régió mindegyike a legmagasabb értéket produkáló (top 10-es) térségek között helyezkedik el. Erre az Eurostat anyaga külön is felhívja a figyelmet.

 

 

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a kormány népegészségügyi programok végrehajtását tervezi, melyek koncepciója már elkészült. Ezzel kapcsolatban a legutóbbi hír, hogy október elsején megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vezetője az országos tisztifőorvos lesz.

 

Forrás: Index Portfolio.hu

2018.szept.14.