10 EMBER, AKIKRŐL BETEGSÉGET NEVEZTEK EL.

 2018.08.21 15:29

csontvazak_konyv.jpg Alois Alzheimer német ideggyógyász 42 éves korában, 1906-ban Auguste Deter nevű páciensét diagnosztizálta a felejtés betegségével. A szakma akkoriban nem vette komolyan, hogy álláspontja szerint nem az idősödés velejárója, hanem az agykéreg változásai okozzák a betegséget


John Langdon Down angol orvos 1866-ban, 34 éves korában írta le először a kromoszómaeltérésen alapuló tünetegyüttest, de a külső megjelenés miatt ekkor még helytelenül a mongoloid rassz etnikai jellemzőire vezette vissza. Később otthont is létrehozott a betegek számára.

 

Burrill Bernard Crohn gasztroenterológus 48 éves volt, amikor 1932-ben leírta kollégáival együtt a vékonybélgyulladás kórképét, ami a Crohn-betegség leggyakoribb formája. Hosszú szakmai útjával egyébként más emésztőrendszeri betegségek megismeréséhez is hozzájárult.

 

Kaposi Mór magyar bőrgyógyász 34 évesen, 1872-ben a bécsi egyetemen leírta az akkor ismeretlen eredetű, multiplex pigmentált szarkómának, később Kaposi-szarkómának nevezett kórképet, ami egy herpeszvírus-fertőzés által okozott érdaganat. Nem sokkal később ő vehette át a bécsi bőrgyógyászati klinika vezetését.

 

Georges Gilles de la Tourette, francia neurológus írta le először a Tourette-szindrómát 1885-ben, 28 éves korában, miután kilenc páciensen diagnosztizálta az idegrendszeri betegség tüneteit, köztük az akaratlan mozgást vagy hangadást.

Harvey Williams Cushing amerikai idegsebész 1912-ben, 43 évesen jegyezte le először az agyalapi mirigy túlműködésével is járó endokrin betegséget, amit ő polyglanduláris szindrómának nevezett - később róla a Cushing-szindróma nevet kapta.

 

Hasimoto Hakaru japán patológus és sebész írta le először a pajzsmirigy autoimmun eredetű gyulladását 1912-ben, 31 éves korában egy berlini szaklapban. Ezt követően hassebészként dolgozott, időnként publikált. A felfedezett betegség a Hashimoto-thyreoiditis nevet kapta.

 

Thomas Addison angol orvos és kutató sok egyéb mellett felfedezte a mellékvese csökkent működése okozta endokrin rendellenességet, mégpedig 1855-ben, 62 évesen. A hypocortisolismusnak is nevezett hormonzavar később az Addison-kór nevet kapta.

 

James Parkinson angol orvos 1817-ben, 62 évesen írta meg tanulmányát az általa reszkető bénulásnak nevezett kórról. A pacifista politikai nézeteiről is ismert orvosról később nevezték el a degeneratív idegrendszeri betegséget Parkinson-kórnak, bár még portré sem ismert róla.

 

Charles Usher angol szemészorvos 1914-ben, 49 éves korában írt le Albrecht von Graefe és Richard Liebreich munkája nyomán egy látás- és halláscsökkenést okozó betegséget, amiről bebizonyította azt is, hogy örökölhető. A siketvak esetek felének hátterében ez áll.

Forrás: Femina.hu

2018.08.10.