SEMMIT NEM ÉRT A KÓRHÁZAK KONSZOLIDÁCIÓJA

 2018.03.05 10:56

korhaz_1.jpg A kormány tavaly több mint 50 milliárd forintot fordított a kórházak, egészségügyi intézmények adósságának konszolidációjára tavaly év végén, de úgy tűnik, ez a pénzt egy feneketlen hordóba öntik. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint ugyanis idén január végén 20,8 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát kezeltek az ellátók - írja az mfor.hu.


Azt eddig is tudni lehetett, hogy a kórházak finanszírozása nem kielégítő, a rendszer zavartalan működését ebben a formában nem tudja biztosítani az állami kassza. De még ezzel együtt is mellbevágó az eladósodás üteme, ami a jelek szerint idén felgyorsult.

A lap többször megkérdezte már ennek okáról Lázár Jánost a Kormányinfók alkalmával. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy nem megfelelő a finanszírozás. Vannak kórházak, ahol rosszul gazdálkodnak, de vannak olyanok is, ahol a normál működés fedezésére sem elegendő a mostani rendszerben juttatott támogatás. Ilyenre van példa Nógrád megyében – említette meg a legutóbbi tájékoztatón a miniszter.

Lázár szerint azáltal, hogy az állam átvette ezeket az intézményeket, a beszállítók biztosak lehetnek benne, hogy a pénzükhöz jutnak. Erre garancia az állam. De ez még nem oldja meg a problémát, hogy a vállalkozók hitelezik 60 vagy 90 napon túl is a kórházakat.

A miniszter szerint szükség lesz rendszerszintű beavatkozásra az egészségügyben. Ha nincs más megoldás, akkor muszáj annyi pénzt biztosítani az egészségügy számára, ami elegendő ahhoz, hogy a működtetés miatt ne keletkezzen lejárt tartozás - közölte.

FORRÁS: MFOR.HU,  MOK.HU, 2018.03.02

További részletek a weboldalon.