ULTIMÁTUMOT KAPOTT MAGYARORSZÁG A SÚLYOS LÉGSZENNYEZETTSÉG MIATT

 2018.02.05 10:06

legszennyezettseg.jpeg Jogi lépésekkel fenyegeti Magyarországot az Európai Bizottság a súlyos légszennyezettség miatt. Magyarországnak a jövő hét végéig kell benyújtania arra vonatkozó terveit, hogyan szándékozik eleget tenni az uniós levegőminőségi jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek, ellenkező esetben a Bizottság jogi lépéseket fog tenni.


Miniszteri csúcstalálkozót tartottak a levegőminőség javításáért január 30-án Brüsszelben kilenc tagállam, köztük Magyarország részvételével. Az országok - Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia - környezetvédelemért felelős miniszterei Karmenu Vella környezetvédelmi biztos meghívására vettek részt a megbeszélésen.

 

Amint arról korábban beszámoltunk, a találkozóra azok a tagállamok kaptak meghívást, amelyek ellen kötelezettségszegési eljárás van folyamatban az előírt légszennyezettségi határértékek túllépése miatt. Vella biztos a megoldáskeresés jegyében hívta össze a csúcstalálkozót, az Európai Unióban, különösen egyes országokban - így Magyarországon is - ugyanis súlyos problémát jelent a légszennyezés.

 

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleménye szerint

az eseményen az uniós környezetvédelmi biztos felszólította a tagállamokat, hogy a jövő hét végéig nyújtsák be a Bizottságnak arra vonatkozó beadványukat, hogyan szándékoznak eleget tenni az uniós levegőminőségi jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek. Ellenkező esetben a Bizottság jogi lépéseket fog tenni.

 

 

A Bizottság szerint a légszennyezettségi helyzet súlyossága és sürgőssége, valamint kilenc tagállam nem megfelelő előrehaladása hatékony és időben történő válaszadást tesz szükségessé. A Bizottság 2008 óta jogi lépéseket tett a tagállamokkal szemben a rossz levegőminőség miatt, kezdetben a légszennyező részecskékre (PM10), valamint a nitrogén-dioxidra (NO2) összpontosítva, amelyekre vonatkozóan 2005, illetve 2010 volt a megfelelési határidő. Magyarországgal szemben mindkét típusú szennyezés ügyében korábban kötelezettségszegési eljárás indult. Ez kerülhet most új, bírósági szakaszba, amennyiben nem sikerül megfelelő intézkedési tervet prezentálni a Bizottság felé.

 

Az EU hivatalos adatai szerint évente több mint 400 000 euró polgár hal meg idő előtt a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben. Gazdasági szempontból a rossz légminőség - a magas egészségügyi költségek és a munkavállalók termelékenységének csökkenése miatt - évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak. A tagországok közül Magyarországon az egyik legsúlyosabb a légszennyezettségi helyzet, itthon évente 8-14 ezerre becsülik a légszennyezettséggel összefüggő halálozások számát. Az okok között elsősorban a lakossági fa- és szeméttüzelés, a koros járműpark, valamint az erőművi emisszió említhető.

 

Karmena Vella biztos csúcstalálkozót követően adott nyilatkozata itt olvasható angolul.

 

Forrás:

Portfolio.hu

2018. január 30.