MENNYI IDEIG TART EGY HÁZIORVOSI KONZULTÁCIÓ?

 2018.01.08 09:03

haziorvos.jpg A háziorvos-beteg konzultáció átlagos ideje világviszonylatban kevesebb, mint 5 percig tart. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az átlagos háziorvos-beteg konzultációs időt az egészségügyi ellátási színvonal egyik fokmérőjeként tartja számon. A Cambridge-i Egyetem kutatói 67 ország bevonásával olyan vizsgálatot készítettek, amiben egy átlagos háziorvosi konzultáció hosszát számszerűsítették.


Az eredmény meglepő: világviszonylatban átlagosan öt percnél kevesebb ideig tart egy háziorvosi konzultáció. Tény azonban, hogy az országok között jelentős különbségek vannak - írta a medicalonline.hu.

A British Medical Journal Open folyóiratban 2017-ben megjelent közleményből kiderül, hogy egy viszonylag rövid ideig tartó háziorvosi konzultációs idő, ami egyébként az orvos számára is stresszel jár, az egészségügyi ellátás gyengébb színvonalával is kapcsolatba hozható. Érthető módon egy hosszabb ideig tartó orvos-beteg kontaktus nagyobb eséllyel világít rá például az esetleges pszichés betegségek meglétére.

A vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a hosszabb konzultációs idő magasabb egy főre eső egészségügyi kiadásokkal, nagyobb – adott számú népességre eső – orvosszámmal és az érintett orvosok alacsonyabb stressz-szintjével korrelál. Bebizonyosodott, hogy a rövid ideig tartó háziorvosi konzultációs idő a polifarmácia esélyének a növekedésével, az elégtelen minőségű orvos-beteg kommunikációval és az antibiotikumok túlzott mértékű használatával is összefüggésben áll.

2018-01-04 FORRÁS:

MOK.hu. medicalonline.hu