A SZÍV SEBEI

 2018.01.08 09:42

szavtr.jpg Az elmúlt évben beszámoltunk a tüdőtranszplantáció eredményeiről és elmondtuk, hogy van már esztergomi tüdőtranszplantált beteg is. Nemrégiben a vesetranszplantáció kapcsán írtunk Németh András esztergomi kötődéséről. Mára szívsebészeink túl vannak az 500. szívtranszplantáción. Az alábbi írással az elsőre emlékezünk!


A világ első szívműtétének története, és annak történelmi ereje

 

1896. szeptember 7-én este egy frankfurti kórházban, Siegel doktor az esti rutin megkezdéséhez készülődött. Rhen doktor szabadsága ideje alatt vállalt több ügyeletet, hogy a jónevű professzor biztos kézben tudva az osztályát, pihenni tudjon. Zsírpapírba csomagolt vacsorájának az utolsó morzsáit szedte fel a már nagyidőt megélt, kedvenc fatányérjáról. Fáradtan állt fel az asztaltól, hogy kinyújtózzon és elkészítette az esti teáját. A kopott pohár, illatozó tartalmát kevergetve az ódon épület hatalmas boltíves ablaka elé lépett. Élvezte az esti nyugalmat. Még két nehéz nap várt rá, amíg a professzor úr hazaér. Gyakran tett egyszerű sétákat a hatalmas boltívű termek falai között, mintegy kikapcsolódásképpen. Az ilyen esti séták alkalmával, gyakran az életéről elmélkedett, a megtett útjáról, amit választott hivatásában szorgalmasan tanuló orvosként járt be. Nem tudta, nem tudhatta, hogy aznap éjjel, egy ilyen séta alkalmával egy olyan eseménysorozat szereplője lesz, ami alapjaiban változtatja meg az orvostudomány addigi ismereteit a szívsebészetről.

 

Esti sétájának a végén járt. Összeszedte a betegekről összegyűjtött dokumentációkat és vizitelni indult.

Hirtelen hatalmas dübörgés és segélykiáltás rázta meg a tátongó csendet, a szomszéd terem bejárata felől. Minden addigi elképzelését félredobva, igyekezett a hang felé, mert tudta, hogy valaki bajban van, valakin segítenie kell.

Egy vérző fiú feküdt a padlón, egy csendőr reszkető kezei között. Szőttes ingét vér áztatta, bőre nyirkos volt, arca sápadt, ajkai halványlilák. Reszketve, alig vett levegőt és tekintete a távolba meredt. Utolsó erejével kapaszkodott a csendőrség felé a fiú, mintegy 300 méteren át vonszolva sebzett testét, hogy egy utolsó esélyt találjon a mellkasán ért szúrt sebének gyógytására. Teste hűvösen, ernyedten feküdt a kétségbeesett csendőr ölében, alóla vér szivárgott ki.

Siegel doktor azonnal a fiú segítségére igyekezett. Szólt az éjszakai ápolónőnek, hogy segítsen a fiút vizsgáló terembe vinni és véres ruháitól megszabadítani. Vizsgálta során látta, hogy a fiút mellkason szúrták. Egy másfél centis szúrt sebzést látott a bal oldali mellkasfélen a negyedik borda alatt. Siegel tudta, hogy a fiút szíven szúrták. Tehetetlenséget érzett, és fülében egyre hangosabban hallotta az oly sokszor hallott és leírt alaptételt, hogy „a szív sebei halálosak és azok is maradnak mindörökre”.

A fiút lemondóan egy ágyra fektették a fehérre meszelt hatalmas falak által körülvett teremben. Betakarták, és reménykedtek, hogy talán még élni fog, mire Rhen professzor visszaér.

Két nappal később, a már csodaszámban emlegetett fiú még élt. Siegel elmondta Rhennek, hogy a fiú haldoklik. Arca fehér, beesett, bőre nyirkos, szívverése ritka és gyenge.

Dr. Ludwig Rhen akkor, aznap éjjel, 1896. szeptember 9-én egy olyan döntést hozott, aminek történelmi ereje mindörökre felemelte őt a halhatatlanok közé. Úgy döntött, hogy megoperálja a már haldokló fiút.

A történelmi lépés

A történelmi útra lépett Rhen, este 19 óra 27 perckor kezdte meg a műtétet. A műtétet a fiú jól tűrte, s noha élettelennek tűnő teste haldoklott, valami csoda folytán még lélegzett. Műtét közbe a már akkoriban jól ismert szívburok feltárása nehezen ment a professzornak, de kitartásának köszönhetően meg tudta nyitni a vérrel telt burkot. Ott volt a fiú szíve a kezében. Egy élő eleven ember gyengén dobogó szíve. Megtalálta a sebzést a jobb kamra falán. A helyzet történelmi felismerés nélkül, önkéntelenül a sebzésre helyezte ujját, amitől a szív erősebben pumpált. Rhen meghozta az utolsó döntést, mintegy megkoronázva történelmi tettét, és összevarrta a szíven talált sebet. És a fiú szíve vert. Az akkor érinthetetlennek tűnő szerv érinthetővé és műtéti úton is gyógyíthatóvá vált.

Hatása a szívsebészet alakulására

Dr. Ludwig Rhen Professzor történelmi műtéte elindította a mellkas és szívsebészet rohamos fejlődését.

Az addig érinthetetlennek vélt szívet egyre több sebész merte megérinteni. Tuffier professzor egyetlen ujjával zárta el egy betegén az aorta falát, míg évtizedekkel később Souttar a bal fülcsén át választotta szét az összetapadt szívbillentyűket.

A hőskor úttörőit csak nehezen követték az újkor orvosai, mígnem hosszas várakozás után robbanásszerűen kezdett fejlődni a szívsebészet. 1953-ban Kirklin és Gibbon az elsők között operáltak pitvari és kamrai szeptumdefektusokat. Később a már nyitott szívműtétek lehetővé tették a billentyű műtéteket és a koszorúér műtéteket is. A fejlődés hatalmas lépésekkel halad előre az orvostudományban. A műtéti technikával párhuzamosan fejlődő műszertechnológiának köszönhetően a nyitott szívműtéteket ECMO segítségével (külső szívmotor, ami a szív helyett dolgozik a testen kívül keringetve a vért, amíg a szívsebészek operálnak) végzik.

1960-ban elvégezték hazánkban az első sikeres nyitott szívműtétet.

 

1967 telén, december 3-án, Christian Barnard elvégezte az első szívátültetést. A beteg 18 napot élt.

Magyarországon, 1992. január 3-án hosszú évek felkészülését követően, Dr. Szabó Zoltán professzor elvégezte az első magyar szívátültetést. A SOTE szív-és Érsebészeti klinikáján, 8 órán keresztül operálták Schwartz Sándor nevű beteget. Az első szívátültetett beteg – Sándor- a mai napig él!

Később egyre nagyobb teret hódított az invazív kardiológia. Vérereken, artériákon át feljuttatott, kamerával ellátott vezetékeken át, a szív saját ereit és járulékos nagy ereit tudják vizsgálni és szükség esetén operálni. Ezzel meg tudják szüntetni, ki tudják emelni az szívizom elhalást okozó rögöket a szív ereiben úgy, hogy azzal mindösszesen egy parányi szúrt sebet okoznak a beteg comb, vagy csukló artériáján.

Az orvostudomány fejlődése napjainkban is dinamikus. Jelenleg is számtalan kutatás folyik annak érdekében, hogy az egykoron érinthetetlennek vallott szívet, a lehető legkisebb kockázattal tudják gyógyítani műtéti úton.

Forrás:

https://akutszakasz.wordpress.com/2016/09/27/a-sziv-sebei/