ROSSZUL SZÁMOLTÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYRE SZÁNT TÖBBLETET

Az érdekvédők reményeinél, de két miniszter által jósoltaknál is kevesebbet kap jövőre az egészségügy. Szakértők szerint a 102 milliárdos többletből leginkább csak a már megkezdett béremelésekre juthat pénz, írja a nepszava.hu portál.

 

Se Lázár János miniszter, se Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár nem találta el, mennyi pénzt szánt Varga Mihály gazdasági miniszter az egészségügynek a következő esztendőre. Míg a kancellária miniszter a múlt heti kormányinfón 180 milliárdos többletről beszélt, az egészségügyért felelős államtitkár pénteken, a kórházszövetség kongresszusán 150-200 milliárddal remélt nagyobb összeget az ideinél. A kedden nyilvánosságra hozott költségvetési tervezet mindössze 102 milliárd forint többletet tartalmaz. Az egészségügyi közgazdászok a Népszavának azt mondták: még van némi remény arra, hogy a költségvetési vitában ez az összeg felkúszhat 120-130 milliárdig.
Noha az Egészségbiztosítási Alap (E. Alap) jövő évi előirányzata 2315 milliárd forint szemben az idei tervezett 2059 milliárddal, a valódi többlet 102 milliárd forint. Ez a hétszázalékos növekmény nagyobb része a béremelések fedezete. A tervezet alapján várható béremelés a mentőknél, bár korántsem akkora, mint amennyire a kormány döntésre váró életpályamodell alapján számíthatnának.
Az alapellátásra szánt keret 12 milliárddal emelkedik, ám hogy ezt a pénzt pontosan mire szánják, az nem derül ki a jogszabály-javaslatból. A sztrájkra készülő alapellátó fogorvosoknak viszont nem jut nagyobb összeg, mint az idén. A védőnői szolgálatoknak is csak kétmilliárddal nő a keretük.
A költségvetési tervezetből egyértelműen kiderül: a kórházak gazdasági-műszaki területein dolgozóknak a kötelező minimális béremelésen túl egyetlen fillér sem jut.
A kormány nagyvonalúan két százalékponttal mérsékelte az E. Alap bevételéül is szolgáló szociális-, valamint megszüntetné a lakás-bérbeadást terhelő egészségügyi hozzájárulást. A bevételt apasztó intézkedések mellett viszont jövőre a gyógyszergyártóknak hatmilliárddal nagyobb terhet kell vállalniuk a gyógyszerpiac költségeiből. Mint ahogyan, ha nem is sokkal, 210 forinttal, 7320-ra drágul az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. ( Ezt azok fizetik, akik egyéni megállapodással szerződnek az E-Alappal az ellátásokra.)
"Látszik a pénzeső a költségvetés számain, kár, hogy az egészségügy ezúttal sem a társadalmi súlyának megfelelően részesedik a mindebből" – kommentálta az ágazatra jutó fejezetet Kincses Gyula szakértő.
Forrás: MOK.hu
2017.05.04.