MINDEN ÖTÖDIK MAGYAR ORVOS MÁR KÜLFÖLDÖN DOLGOZIK

A Kopint-Tárki készített egy kutatást a Magyarországról elköltöző orvosokról, írja a napi.hu. A felmérés szerint az összes magyar orvos legalább 10-12 százaléka dolgozik külföldön, deaz aktívan gyógyítók között az arány 20 százalék felett lehet.
 

Pontos adatok nincsenek, a kutatás abból indult ki, hogy hányan kértek ki olyan bizonyítványokat az utóbbi időben, ami a külföldi munkavállaláshoz kell. Továbbá egy 1100 fős mintán is végeztek kutatást.
2012-ben 3250 orvos élhetett külföldön, a számuk azóta növekedett, elsősorban a Németországba távozók száma emelkedett.
Az idősebbek inkább maradnak: a Magyarországon dolgozó orvosok fele elmúlt már 50 éves.
A kutatás szerint nem elsősorban a jobb fizetés miatt mennek el az orvosok: az itthoni rossz munkakörülmények is számítanak. Legalábbis erre utal, hogy a megkérdezettek jelentős része akkor is hajlandó lenne külföldön dolgozni, ha ott nem keresne többet. Ugyanakkor azt is mondták, hogy ha itthon emelkedne a fizetésük, akkor kevésbé lennének motiváltak a távozásra.
A legtöbben az aneszteziológusok, belgyógyászok, sebészek és gyermekorvosok közül mennek el.
Gyerekorvosból az ország egyes részein már annyira kevés van, hogy az komolyan akadályozza a normális működést. A Bodrogközben a legrosszabb a helyzet. Országos szinten is rossz a helyzet: a házi gyerekorvosok negyede már elmúlt 65 éves.
A kutatást bemutató szakemberek közül Weltner János, a Semmelweis Egyetem I. számú sebészeti klinikájának sebésze így fogalmazott:
"a szakpolitika csődje, ami ma az egészségügyben zajlik".
A klinika egy másik orvosa pedig erről számolt be:
"Klasszikus értelemben semmilyen kutatás nem folyik még a klinikán sem, finanszírozás, idő és lehetőség híján. Ugyanakkor se szeri, se száma az olyan megbeszéléseknek, amelyek arról szólnak: kevesebb vizsgálattal, kevesebb gyógyszerrel, vagy anélkül kell gyógyítani". 
(napi.hu)