ISMÉT ODAÍTÉLTÉK A GÖNCZY BÉLA-DÍJAT

„Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 696/2016.(XII.8.) önkormányzati határozatával a városi kitüntetések adományozásáról szóló 47/2005. (XI. 9.) esztergomi ör. rendelet 18. §-a alapján 2016. évben Dr. Gönczy Béla-díj az „Esztergomi Gyógyításért” kitüntetést adományoz megosztva dr. Hermann Károly és dr. Pátkai István részére.”

 

Dr. Hermann Károly a nehézségek ellenére felvállalta az 1970-es évek végén a dr. Mátyus Lajos vezette sebészeti osztályon felmerül ötlet megvalósítását, hogy korszerű traumatológiai ellátást biztosítsanak Esztergomban és környékén. 1980-ban indította be a sebészeti osztály keretein belül a traumatológia osztályt 21 ággyal. Ehhez elő kellett teremtenie a terület komoly eszközigényét, illetve akkoriban még helyi szinten egyetlen gyakorló traumatológusként, a többi kollégát is fel kellett készítenie a feladatok elvégzésére, hogy beindulhasson az operatív töréskezelés Esztergomban.

Az indulás után arra is oda kellett figyelni, hogy a frissen alakult traumatológia megfeleljen a szakma folyamatosan fejlődő és változó standardjainak. Ennek megfelelően kerültek bevezetésre az 1980-as évek végén az arthroscopos műtéti eljárások. A traumatológiai osztály végül 1995-ben önállósodott, és kezdte meg független működését 32 ággyal, mely szám a mai napig változatlan maradt.  Ekkoriban indult el Esztergomban, a csípő ízületi, majd nagyjából egy évvel később a térdízületi protetizálás, ami nem csak a sérült, hanem az ortopédiai betegek ellátásában is jelentős mérföldkőnek bizonyult. Ekkorra az osztályon a műtéti eljárásokon túl, már bevezetésre került az ortopédiai szakrendelés is.

A szervezési feladatok ellátásán felül, fontos megemlíteni azt is, hogy leendő kollégáit igen magas szakmai színvonalon és nagy türelemmel oktatta a szakma fortélyaira. Ennek köszönhetően sokan a „tanulóidejük” letöltése után is Esztergomban maradtak. Ebben az időszakban így öt traumatológus, egy ortopéd, és egy kézsebész szakorvossal lett gazdagabb az esztergomi kórház. Minden fontosabb műtétet előbb végeztek el Esztergomban, mint a megyei osztályon.

2008-as nyugdíjba vonulásáig, aktív, a kollégáival remek kapcsolatot ápoló tagja volt az általa létrehozott osztályon kialakult közösségnek, melynek nem csak születése felett „bábáskodott”, de fontos része is volt mind szakmailag, mind emberileg.

Az osztályon végzett munkája mellett, a traumatológus szakma gyarapodásához is hozzájárult, a különböző szakmai fórumokon való megjelenéseivel, egyénileg és a kollégáival közösen is.

Megszervezte a központi műtőszolgálatot, amely azóta is működik. A központi gyógytorna és a baleseti utókezelő beindítása is Dr. Hermann Károly nevéhez köthető.

Dr. Hermann Károly mögött közel 35 ezer műtétet áll. 30 évig vezette a Vaszary Kolos Kórház Traumatológiai Osztályát.

A Vaszary Kolos Kórházban a traumatológiai ellátás és a központi műtőszolgálat sikeres megszervezése, az esztergomi betegek elismerését kivívó áldozatos gyógyító munkássága, a traumatológiai osztály három évtizeden át végzett magasszintű vezetése, valamint kollégái szakmai munkáját fejlesztő oktató munkája elismeréseként döntött úgy a Képviselő-testületünk, hogy dr. Hermann Károly részére Dr. Gönczy Béla-díj az „Esztergomi Gyógyításért” kitüntetést adományoz.

Dr. Pátkai István a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerezte meg orvosi diplomáját. 1965-ben szigorlata után Nyírő Gyula hívta meg a Pszichiátriai Klinikára. Később Juhász Pál professzor erősítette szociálpszichiatriai szemléletét.

1965-1971-ig volt a Klinika munkatársa. Ezalatt az idő alatt Leel-Őssy Lóránt professzor urat szabadsága idején helyettesítette Esztergomban.

1971-ben feleségével, Baghy Gizellával, lakáshoz jutva Leel-Őssy tanár úr munkatársa, felesége pedig a kórház Szemészeti Osztályának orvosa lett.

Új szemléletet hozva alapvetően újította meg Esztergom és a környék pszichiátriai betegellátását.

1971-ben vállalt először külföldön munkát. Az ugandai Kampalai Makerere Egyetemen oktatott négy éven keresztül.

1978-83 között újra itthon dolgozott. Közben előkészítette a kandidatúráját, azonban „Afrika visszahívta”, újabb 5 évre.

1987-től a járóbeteg rendelés-gondozás területén hasznosította tapasztalatait Esztergom és Dorog, valamint a térség rászorultjainak szolgálatában.

1994-ben a Nemzetközi Keresztény Vakmisszió – új nevén Cristian Blind Mission International (CBMI) – hívta meg feleségét afrikai munkára és ő vele tartott. 2005-ig oktatott, gyógyított a fekete kontinensen nemzetközi tekintélyt és ismeretséget szerezve magának és hazájának, így Esztergomnak is. Számos konferencián volt résztvevő, illetve előadó a világ különböző országaiban, és vitte magával magyarságát, ismertette meg a világgal ezt a kis európai országot.

Soha nem szakadt meg a kapcsolata a honi kollégáival. Az internet segítségével „Hírleveleivel” rendszeresen tudósított munkásságának helyszíneiről és eredményeiről, az ismertetést kölcsönössé téve. Pátkai István idén betöltötte 75. életévét. Nem tétlenkedik. Ma is tanít, oktat.

Az Esztergomban és környékén élő pszichiátriai betegek ellátásának modern alapokra helyezése, áldozatkész gyógyítása, valamint a nemzetközi szakmai konferenciákon több évtizeden keresztül hazánk, Esztergom, illetve a Vaszary Kolos Kórház képviselete elismeréseként döntött úgy a Képviselő-testületünk, hogy dr. Pátkai István részére Dr. Gönczy Béla-díj az „Esztergomi Gyógyításért” kitüntetést adományoz.