80 ÉVES DR. LEHOTKA MÁRIA

 2017.10.30 13:29

lehotka.jpg 2009-ben, mint a kórház üzemorvosa fejezte be aktív orvosi tevékenységét. Kevesen voltak, akik hozzá hasonlóan olyan hosszú ideig dolgoztak az Esztergomi Kórházban, mint Ő. 80. születésnapja alkalmából szeretettel és tisztelettel köszöntjük!


1937.november 6-án született a fővárosban. Az ottani Veres Pálné Leánygimnáziumban érettségizett. Bár családjában nem volt orvos, egy súlyos gyermekkori betegségét gyógyító orvos ( dr. Flesch István) hatására választotta ezt a hivatást.

 

Az egyetemen még a sebészet és a nőgyógyászat felé is orientálódott, de a Kardiológiai Intézetben dolgozó oktatója ( dr. Szabolcs Paula) javasolta számára inkább a belgyógyászatot.

Az akkor már a Gottsegen Intézetben dolgozó Naszlady Attila és Holló János hívta fel a figyelmét Esztergomra, mely kórházról mindig pozitív értelemben beszéltek a fiatal kolleganőnek.

Lehotka Mária hallgatott rájuk.

 

1962-ben azóta is példátlanul a végzős doktorok nagy számban érkeztek Esztergomban.

Ekkor indult a pályája Lehotka Márián kívül: Kopasz László, Szontagh Csaba, Pontyos Éva, Horváth Judit, Melis László, Polonyi Dezső, Nemes Tamás, Kelemen János.

 

Itt szerzett belgyógyász szakképesítést, bár a vizsgát egy súlyos kanyaró miatt, melyet kollegái gyógyítottak halasztania is kellett.

10 évig dolgozott a belgyógyászaton. Rövid ideig dolgozott Leel-Őssy főorvos induló osztályán, majd mivel a belgyógyászaton konfliktusa támadt Lélek tanár úrral, Dorogon lett sávfőorvos.

1976-ban üzemorvosi szakvizsgát tett.

 

Így lett olyan nagynevű esztergomi gyár üzemorvosa, mint a Medicor, a Látszerészeti Eszközök Gyára, vagy a Csempegyár..

40 éves jubileumát már újra a kórház alkalmazásában ünnepelte.

1995-ig ő volt a kórház üzemorvosa is.

Sok évtizeden keresztül volt az esztergomi egészségügy közkatonája.

80. születésnapja alkalmából egykori betegei, kollegái, ismerősei nevében tisztelettel köszöntöm. Isten éltesse sokáig!

 

 

Osvai László dr.