MIRŐL ÍRT A KÓR-LAP 20 ÉVVEL EZELŐTT?!

 2017.10.16 16:02

korlap.jpg Ha felidézem a 20 évvel ezelőtt a „Tallózó” rovatunkban írt lapszemlét, láthatjuk, hogy a politika mennyi mindent tett az elmúlt 20 évben a magyar egészségügyért, és hogy az egészségügynek milyen erős az érdekérvényesítő szerepe:

…”Tudomásul kell venni végre, az egészségügy helyzete aggasztó, a katasztrofális egészségügyi mutatók mellett a betegellátás napról napra romlik. Az egészségügyi dolgozók hangulata rossz, a bérek és az ügyeleti díjak megalázóan alacsonyak, az ellátás egyre szervezetlenebb. Mindenki úgy érzi, a változások nem a kiút irányába mutatnak. A miniszterelnök úr kijelentette, a kormány a rendőrséget és a mezőgazdaságot kívánja kiemelten kezelni, az egészségügyről nem tesz említést… Ebben a helyzetben megengedhetetlen, hogy a szakmát továbbra is a mindenkori politikai hatalom irányítsa”.

…Rossz hangulatban távoztam a miniszteri tárgyalóból. Úgy éreztem a miniszter úr nem szándékozik átadni a szakma irányítását – beleértve a továbbképzést is – a 35 ezer orvost tömörítő, politikailag nem elkötelezett hivatásbeli kamarának. Benyomásom szerint továbbra is úgy látja,  az orvosi szakmát a mindenkori politikai hatalomhoz tartozóknak kell irányítaniuk. Örülnék, ha nem lenne igazam…” (Szelíd László)

„Megbeszélés a miniszternél

Magyar Orvos

1997. szeptember

 

 

„Az egész világon, nálunk is növekszik a kórházi betegforgalom, mi mégis csökkentjük a kórházi ágyak számát.

A kórházi betegforgalom 3-4 százalékkal növekedik évente, miközben az elmúlt évben 18-20 százalékkal, 100 ezerről 83 ezerre csökkent a kórházi ágyak száma. Ez azt jelzi, hogy javult a kórházi ágyak kihasználtsága. Az idén az egy ápolási esetre, egy ágyra jutó bevételek – miután kevesebb ágyon kell az állandó költségekkel számolni – 20 százalékkal nőttek. Az intézmények túlnyomó többségénél ezt ki lehet mutatni.  Ám idő kell ahhoz, hogy a kórházak elismerjék az intézkedések hasznát. Hangsúlyozom, nem kivonni akarunk, hanem a megmaradó intézményrendszerre szánunk többet. A másik szempont, hogy több jusson a kórházon kívüli ellátás javára. Amihez persze még majd az érdekeltségi viszonyok, finanszírozási szabályok további módosítása szükséges”.. (Kökény Mihály)

Az egészségügyi reform közepén járunk

Vasárnapi Hírek

1997. szeptember 21.

 

„ Az esztergomi kórház vezetői azon vitatkoznak, hogy melyek azok az osztályok, amelyek ideiglenes szüneteltetésével a kisebb kár éri az intézményt. Pillanatnyi megoldásként a nagyobb költséget igénylő beavatkozásokra szoruló betegeket átirányítják valamelyik budapesti vagy győri kórházba. A kórház 180 milliónyi tartozást görget maga előtt, ennek jó része lejárt adósság. Ez az összeg éves költségvetésének több mint 12 százaléka”.. ( a dőlt betűvel idézett sorok nyilvánvalóan téves információkon alapulnak és a kórházvezetés helyreigazítást kért)

Május Óta megduplázódott a kórházak adóssága

Népszava

1997. szeptember 22.