Megmenthetik az esztergomi szülészetet

 2017.09.04 11:12

VKK.JPG Az önkormányzat mentheti meg az esztergomi kórház szülészet-nőgyógyászatát 80 millió forintos rendkívüli támogatással Romanek Etelka polgármester javaslatára, melyről a képviselő-testület dönt a következő, augusztus 31-i ülésén.

„Az elmúlt napokban nyugtalanító hírek jelentek meg a médiában és az interneten a szülészet-nőgyógyászati osztállyal kapcsolatban. Állítólag az ügyben adatot szolgáltatott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is, és tudomásom szerint Főigazgató úr is nyilatkozott a betegellátás zavartalanságáról. Úgy tudom, a kórház osztályvezetői pozícióba szülész-nőgyógyász szakorvost keres és több orvost is. Hivatalos tájékoztatás az ügyben nem érkezett hozzám. Fentiekre tekintettel kérem, legyen szíves tájékoztatni a helyzetről.” – kérdezte dr. Kanász Gábort a kialakult állapotokról hivatalos levelében a polgármester.
Több új szakorvos és orvos foglalkoztatására van szükség a szülészet fenntartása érdekében – válaszolta a Vaszary Kolos Kórház főigazgatója.
A városvezető a szülészet-nőgyógyászat megőrzése érdekében dr. Kanász Gábor főigazgatónak önkormányzati segítséget ajánlott fel. Kiderült ugyanis a főigazgatói tájékoztatásából az is, hogy évi 80 millió forintnyi támogatásra van szükségük a szülészeti funkció fenntartásához, mivel a jelenleg általános magas órabérek miatt, önerőből lehetetlen megfinanszírozniuk azt. A 3 új szakorvos bérét és ügyeleti ellátás díját kérték a várostól.
„Ez az összeg a gyermek ellátáshoz hasonlóan kizárólag az osztály 3 új szakorvosának bérére és az ügyeleti ellátás díjára fordítódna.” – olvasható dr. Kanász Gábor levelében, mert támogatás nélkül „kizárólag csak a szakrendelés és az egynapos beavatkozások maradhatnak meg a kórházunkban.”
„Igen fontos, hogy továbbra is büszkék lehessenek a régióban születő gyermekek felnőttként majd arra, hogy ők a város polgárai, született Esztergomiak.” – írta a főorvosnak Romanek Etelka.
Az esztergomi édesanyák többsége ugyanis továbbra is a városi kórházban kívánnak új életeket a világra hozni, így az Esztergom életében rendkívül fontos ügynek a megoldása már körvonalazódik.
Az önkormányzat elé kerülő támogatási terv sem előzmények nélküli. Esztergom önkormányzata az előző esztendőkben is mélyen a zsebébe nyúlt, hogy az állami fenntartású intézményben javítsa az ellátás színvonalát.
Az idei esztendőben 110 millió forintot adott a költségvetéséből az önkormányzat a Vaszary Kolos Kórháznak az ingatlanjai és a gépparkjának a felújítására, karbantartására és javítására. Támogatta újabb szakmai anyagok beszerzését és a gyermekgyógyászati ügyelet fenntartási költségeit is fedezte ez az összeg. A 2017-es évben tehát az önkormányzat segítette ki az állami intézményt ezeken a területeken, ahogy 2016-ban is 107 millió forinttal járult hozzá a kórházi feladatellátáshoz.
Bízni lehet abban, hogy a kórházi ellátás, a szülészeti-nőgyógyászati osztály munkája a jövőre nézve is zavartalan marad Esztergomban, amennyiben a szülészet önkormányzati támogatása is megtörténik a gyermekgyógyászati ügyelethez hasonlóan.
Korábban már írtuk, hogy bezárás fenyegeti az esztergomi kórház szülészeti osztályát, később pedig írtuk, hogy a belső szivárogtatót keresik.
Esztergom, Hírek 2017-08-29, 825
Forrás: esztergom.hu
Nyolcvan millió forint támogatás a szülészetnek
Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete nyolcvan millió forintot szavazott meg a szülészeti-nőgyógyászati osztály zavartalan működésének biztosítására.

A Vaszary Kolos Kórház jelezte, hogy az osztály teljes állásban lévő osztályos és ügyelő orvosai különböző okok miatt hamarosan elhagyják az osztályt, amely így a megszűnés határáig jutott, támogatás nélkül várhatóan csak a szakrendelést és az egynapos nőgyógyászati beavatkozásokat tudja megtartani a kórház.

A kórház tájékoztatása szerint a szülészet-nőgyógyászat osztály teljes funkciójának fenntartása érdekében évi 80 millió forint támogatásra lenne szükség. A testület által jóváhagyott támogatási összeget a szülészet-nőgyógyászat osztály 3 új szakorvosának bérére és az ügyeleti ellátás díjának költségeire fordítja a Vaszary Kolos Kórház, így biztosítva az osztály zavartalan működését.
Az eredeti előterjesztést végül egy olyan képviselői módosító indítvánnyal fogadták el, amely szerint nem egy összegben utalják át a támogatást, hanem havonkénti bontásban, előre, a kórház által megjelölt részletekben. Romanek Etelka polgármester nemmel szavazott a módosításra – Bánhidy László alpolgármesterrel együtt – mivel véleményük szerint az egy összegű támogatás jelentette volna a legbiztonságosabb megoldást a szülészeti-nőgyógyászati osztály működésének fenntartására.

Esztergom a mostani támogatáson túl is jelentős támogatást nyújt a Vaszary Kolos Kórháznak: tavaly 107, idén összesen 110 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat a kórház működéshez, eszközök vásárlásához.