A CT-ről mégegyszer

 2017.08.21 15:47

CT.jpg Az elmúlt hetekben komoly érdeklődés volt minden politikai oldalon a CT és MR-berendezések pontos száma iránt. A hivatalos mutatókban, mint a magyar közéletben oly sokszor, minden érintett fél a saját igazát vélte felfedezni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, az LMP társelnökének írásbeli kérdésére elmondta,  hogy jelenleg 104 CT- és 65 MR-berendezés található a magyar kórházakban és egészségügyi intézetekben, miközben 2010-ben még csak 73 darab CT- és 30 darab MR-készülék állt rendelkezésre Magyarországon. Így kijelenthető, hogy 7 év alatt 42,5 százalékkal nőtt a CT- és 116,7 százalékkal az MR-berendezések száma, amelyek átlagéletkora négy és fél év.
Ez alapján hátradőlhetünk, vagy a tükörben kezet rázhatunk saját magunkkal. Vagy mégsem? Hogyan hasonlíthatjuk össze a 2010 előtti és a mostani állapotokat egy olyan egészségügyi berendezés kapcsán, ami néhány évtizede még nem is létezett? A MR-készülékek száma folyamatosan nő a világban, így annak meghatározása helyett, hogy magunkhoz képest mennyit fejlődtünk, azt kellene megvizsgálnunk, hogy hol tartunk a világhoz és szomszédainkhoz képest. Abban az esetben lehetne elfogadni az államtitkár úr optimizmusát, ha az elmúlt 7 évben, a lakosságra vetített, MR-gépek száma túlszárnyalta volna más országok teljesítményét, ezzel is “bizonyítva” a magyar unortodox gazdaság- és egészségpolitika sikereit. Nem fognak a kedves olvasók meglepődni, hogy erősek és büszkék ebben az esetben is csak papíron vagyunk.
Az OECD hivatalos statisztikái között megtalálhatóak a lakosságra eső diagnosztikai eszközök száma. A csatolt táblázat azt mutatja meg, hogy egymillió lakosra hány berendezés jut országonként.
Forrás: Magyarorvos.com
valm.jpg
Világosan látszik, hogy a Fidesz-kormányzat 2014-es újraválasztásakor arányosítva kevesebb eszközzel rendelkeztünk, mint bármelyik szomszédunk, úgy, hogy 4 év alatt kicsit sem emelkedett a berendezések száma. Ha hihetünk Rétvári Bencének, és most valóban 65 MR van az országban, akkor megközelítőleg 6.5 berendezés jut minden egymillió magyar lakosra. Ez nem azt jelenti, hogy remek munkát végeztünk, hanem azt, hogy a teljes katasztrófa állapotából a kevésbé borzalmas kategóriába kerültünk. Az új számokkal is az OECD országok egyik legrosszabb eredményét mutathatjuk fel.
A cikk elején idézett hivatalos kormányzati kommunikáció így csak egy dologra jó; hamis képet kialakítani a valós helyzetről. Szerencsére a számok makacs dolgok és bármikor visszaellenőrizhetők.
(A cikk beküldője közgazdász)