ELSZÖKÖTT EGY CIGÁNYPRÍMÁSSAL A BÁRÓNŐ, MAJD FORRADALMASÍTOTTA AZ ORVOSTUDOMÁNYT

 2021.11.08 10:35

galantai.jpg Galántai Fekete Ilona a Felvidékről indult, és útja egy somogyi falucskán át vezetett az orvostudomány csúcsáig. A főúri családok tagjai az elmúlt évszázadokban számos ponton lökték előre a magyar nemzetet, hiszen vagyoni helyzetüknek, illetve társadalmi rangjuknak köszönhetően sokan Európa legfontosabb egyetemeiről hozták haza a tudást, vagy épp itthon váltak saját tudományterületük, illetve a Magyar Királyság politikai életének fontos alakjaivá.

 

tovább a cikkhez

BESZÉLGETÉS PROF. DR. VASTAG ENDRÉVEL 2.

 2021.07.20 07:00

kep_3_1.jpg Vannak gyógyszercégek, amelyek az alapfeladataik mellett felvállalnak bizonyos orvostörténeti, kultúrtörténeti feladatokat is. Ilyen a Boehringer Ingelheim  is. Az ő támogatásukkal készült az alábbi beszélgetés.

tovább a cikkhez

BESZÉLGETÉS PROF. DR. VASTAG ENDRÉVEL 1

 2021.07.05 15:58

kep_3.jpg Vannak gyógyszercégek, amelyek az alapfeladataik mellett felvállalnak bizonyos orvostörténeti, kultúrtörténeti feladatokat is. Ilyen a Boehringer Ingelheim  is. Az ő támogatásukkal készült az alábbi beszélgetés

tovább a cikkhez

EGY SZERÉNY ORVOS TÖRTÉNETE.

 2021.07.05 15:55

Moro.jpeg A természet számtalan megoldást kínál a különböző betegségekre, csak észre kell venni, el kell fogadni, és élni kell a lehetőséggel. Minden problémára van egy természetes megoldás – mondja Ay Lin Kho táplálkozásszakértő. 

tovább a cikkhez

AZ ORVOSI FECSKENDŐ FELTALÁLÓJA FÜGGŐ LETT.

 2021.04.26 10:47

Pravaz.jpg Naponta több millió vakcinát adnak be orvosok világszerte a koronavírus-járvány miatt, és egy-egy oltás csak néhány pillanatig tart az orvosi fecskendővel. Az injekciós tű pofonegyszerű volta ellenére nem túl régi találmány, évszázadokig tartott, mire elnyerte mostani formáját, és közben nem várt balesetek is történtek.

tovább a cikkhez

IN MEMORIAM DR. ARNOUX BASSO (1840-1919)

 2020.01.19 15:00

Basso.png Szegényen, megkeseredve halt meg, pedig a magyar államnak kellett volna gondoskodnia róla. Ő volt Kossuth Lajos olasz kezelőorvosa a torinói száműzetésben, aki mindent megtett az idős politikusért, ehhez képest Kossuth halála után szépen lassan elfelejtették, a megemlékezésekre sem hívták meg, ő pedig az öngyilkosságot fontolgatta.


tovább a cikkhez

10 EMBER, AKIKRŐL BETEGSÉGET NEVEZTEK EL.

 2018.08.21 15:29

csontvazak_konyv.jpg Alois Alzheimer német ideggyógyász 42 éves korában, 1906-ban Auguste Deter nevű páciensét diagnosztizálta a felejtés betegségével. A szakma akkoriban nem vette komolyan, hogy álláspontja szerint nem az idősödés velejárója, hanem az agykéreg változásai okozzák a betegséget


tovább a cikkhez